Chill And Ride 10

Heti Rider 002_heti_rider_hajas_mate

Közzétéve December 16th, 2012 | R. által

165

Hájas Máté interjú

Máté a 2011-es ProWanted csapatának tagjaként bizonyította be, hogy kitartással és kemény edzéssel semmi sem lehetetlen. Tehetségére a szponzorok is felfigyeltek, így ma már a Nike támogatottjaként versenyzik. Mezőhegyesről származik, de jelenleg szegeden él és bármikor kapható egy jó tripre.
Név: Hájas Máté
Születési év: 1992
Bmx: 2004 óta | Street / Dirt / Park
Szponzor: Nike
Igen: barátokkal bmxezni | fullos pálya
Nem: egyedül bmxezni | roller
Mi volt az első élményed a bmx-el kapcsolatban?
Még kisgyerek voltam amikor Mazán Tomi és Csepelényi Krisztián Mezőhegyesen bemutatóztak valami fesztiválon. Akkor még egyáltalán nem tudtam, hogy kicsodák ők, de mostanra már nagyon jó viszonyban vagyunk és örülök, hogy ismerhetem őket. Akkor, ott láttam először élőben bmx-et, bmxezést és egyből beleszerettem.

 

Hogy teltek az első évek?
Nehezen. Mezőhegyesen nagyon sokáig nem volt skatepark és még utcázni sem lehetett min. így amíg el nem kerültem Szegedre középiskolába, nagyon ritkán bmxeztem pályán, ezért lassan indult be a dolog. Azóta már van itthon, Mezőhegyesen is egy kis skatepark, ami a város méretéhez és lehetőségeihez viszonyítva egy nagyon jó pálya, viszont nem bicózom rajta sokat, leginkább Szegeden bmxezek, mert a hetek nagy részét ott töltöm az iskola miatt.

 

Mikor fordult komolyra a dolog?
Ezt pontosan nem tudom megmondani, viszont úgy gondolom, hogy az első támogatóm a Legend Lifestyle nagy motivációt adott ahhoz, hogy komolyabban vegyem az egészet. 2007-ben voltam először versenyen, a Szegedi Extrém Játékokon. Ez egy amatőr verseny volt, 16 év alatti kategóriában indultam és a 3. helyezést értem el. Az első profi versenyem Szentesen volt, 2010-ben, ott 1. helyezett lettem. Minden versenyemre komolyan vettem a felkészülést, mindig szerettem volna jól teljesíteni.

 

ProWanted – Hogyan kezdődött? Milyen élményekkel, tapasztalatokkal lettél gazdagabb?
Az első ProWantedba jelentkeztem 2010-ben, de akkor nem kerültem be a csapatba, viszont egy évre rá sikerült. Nagyon boldog voltam, alig tudtam elhinni, hogy három hétvégén át együtt bmxezhetek az ország legjobb ridereivel. Rengeteg mindent tudnék mesélni, bár nem vagyok biztos benne, hogy mindent vissza tudok adni abból, amit ott átél az ember. Nagyon jó érzés ismerősökkel és barátokkal bmxezni 3 hétvégén keresztül úgy, hogy jobbnál jobb helyeken járunk és bicózás után még bulizunk is.
Először Nyíregyházán voltunk, az ország egyik legjobb skateparkjában, így értelemszerűen nagyon jót gurultunk. Mindenki kemény volt, ezért mindenki húzta a másikat. Utána mentünk Egerbe, ahol életemben először ugrottam át egy úgymond méretesebb dirt ugratót, ami felejthetetlen élményt jelentett. Az a vasárnap lazulósabb volt, akkor már kicsit fáradtabb volt a csapat. A második hétvégén Szekszárdon voltunk, ott is egy nagyon jó dirt pályán, sok ugratós arccal. Itt is nagyon jót bicóztunk, bár én kicsit összetörtem magam, így a vasárnapi street szettet ki kellett hagynom. Akkor csak néztem a srácokat akik nagyon keményeket pirítottak. Utolsó hétvégén a fővárosban voltunk, Csillebércen. Lazulós hétvége volt, igazán megfelelő levezetése az előző háromnak. Millió élménnyel és tapasztalattal lettem gazdagabb, felejthetetlen bicózások, bulik, új barátok.

 

Ezenkívül milyen eredményeket értél még el eddig?
2009 – Harlee X Games – 1. helyezett
2010 – Szentes Jam- 1. Helyezett
2011 – Szentes Jam – 3. helyezett
2011 – Chill&Ride 4 – 4. Helyezett
2011 – OSG 12 – 4. helyezett

 

Melyik a kedvenc trükköd?
Flair, a legjobb érzés. Miskolcon tanultam meg 2009 decemberében. A félcsőre hordtuk ki a mászófal alól a szivacsokat, az alá pedig tettünk szivacsdarabokat a szivacsgödörből és arra próbáltuk. Az első próbálkozásomból rádobtam a bmxemet a félcső szélén ülő srácokra, elég para volt. Aztán végül összejött, körülbelül fél órába telt mire először kigurultam. Aztán sokat küszködtem vele, volt amikor elfelejtettem, de hála az égnek azóta is megy, és nagyon imádom! Minden flairem meghatározó élmény, az összes nagyon jó érzéssel tölt el.

 

Ha ezentúl a világon csak egyetlen helyen bmxezhetnél, mi lenne az?
Sajnos még tökéletes helyen sosem bicóztam, így tapasztalat alapján nem tudok ítélkezni, viszont úgy gondolom, hogy Woodward, The Kitchen vagy a Rampworx közül bármelyikben ellennék akármeddig, még akkor is, ha máshol nem bmxezhetnék, csak ott.

 

Volt már komolyabb sérülésed?
Csonttörések, fogtörés, agyrázkódások, zúzódások, rándulások és ficamok. Ezen felül természetesen bőrsérülések, szóval mondhatni mindenből kaptam már. Nem sok épp testrészem van. Aztán hogy ezeket hogy viselem, az változó.
Van amikor jobban, van amikor kevésbé. Nagyon sok sérülésem volt már, mondhatni megedződtem, de sajnos vannak dolgok amikre nem lehet rágyúrni. Én magamat elég szívósnak tartom, nem szoktam kis karcolásokért nyavajogni.

 

Milyen terveid vannak a 2013-as szezonra?
2013-ban fogok végezni az iskolával, ha minden igaz, úgyhogy erre is nagyon szeretnék koncentrálni, de ezen felül természetesen minél többet bmxezni, boldognak és egészségesnek maradni. Rengeteget szeretnék fejlődni és minél magasabb szinten bmxezni. Szeretnék eljutni külföldi versenyekre, bár sajnos ez eddig még egyszer sem sikerült. Konkrét terveim nincsen a bmxezéssel, jön ami jön, csak szeretném élvezni az összes pillanatát.

 

Üzenet, köszönet?
Köszönettel tartozom a családomnak, a barátaimnak, amiért mellettem állnak, a Nike-nak a király cuccokért. Péntek Andrásnak a rengeteg segítségért és mindenkinek aki valaha is a segített nekem, köszönöm!
Az üzenet pedig, hogy csak lazán, végül úgyis minden rendben lesz!

 

LiveToRide – Számodra ez mit jelent?
Számomra ez azt jelenti, hogy bmxezés nélkül nem élet az életem, nem tudnék teljes életet élni nélküle

 

Ha bármilyen kérdésetek van Mátéhoz kommentben megtehetitek az oldal alján és Máté hamarosan válaszolni fog rá!

         

Tags: , ,



Cikk írója

avatar


Comments are closed.

Ugrás az oldal tetejére ↑
  • Hírek a Facebook-on!

  • Arhívum

  • Cimkefelhő