Chill And Ride 10

Heti Rider selmeczi-mate-featured-image

Közzétéve March 12th, 2013 | R. által

198

Selmeczi Máté interjú

Selmeczi Máté barcelonai élménybeszámolója ősszel bejárta a bmxes közösség hálóit, mindenkit ösztönözve arra, hogy ha lehetőségetek adódik hasonlóra, akkor mindenképp vágjatok bele! Most még többet megtudhattok róla és arról, hogy neki mit jelentett ez a trip.
  Név: Selmeczi Máté
Születési év: 1988
Bmx: 2005 óta | Street / Dirt / Park
Szponzor: Velvart Bike Shop
Igen: pegek
Nem: fék

Mi az első élményed a bmx-el kapcsolatban?
A legeslegelső? Olyan 6-7 éves lehettem, amikor először láttam flatlandeseket a Hősök terén. Akkor még meg se fordult a fejemben, hogy valaha is bmxes leszek, de nagyon szerettem nézni őket!
Aztán 2005. március 12.-én összeszedtem a diákmunkával összekuporgatott pénzem, és felvonatoztam Tatáról Budapestre egy szép tavaszi napon. Citromsárga Mongoose Mischief volt. Nagyon szerettem!

Milyen trükköket részesítesz előnyben?
Mindig a kreatív, egyedi dolgokat szeretem, vagy azt, amit még senki nem csinált egy-egy adott helyen. Az utóbbi időben ezért a komolyabb korlátok és beugrások kerültek nálam előtérbe. De szeretek korlátokon gurulni is, ezt szeretném a jövőben magasabb szintre fejleszteni.

Kedvenc spotok?
Mindig más. Itthon sajnos nincs kifejezetten kedvenc helyem, egy idő után nekem mindegyik unalmas. Inkább azt mondanám, mindig van egy aktuális spot, ami ha meglátok, nem hagy nyugodni és alig várom, hogy “felavassam”! Az utcás bmxesek most biztosan tudják, miről beszélek.

A barcelonai trippel azt hiszem egy álom vált valóra. Tervezel/terveztek a jövőben is bármi hasonlót?
Valóban egy álom vált valóra akkor. Főleg, hogy ebbe azelőtt még belegondolni sem mertem. Elérhetetlennek tűnt, és régen az is volt. Én előtte még nem utaztam külföldre bmxezni. Szóval azt hiszem pont jó helyszínnel sikerült ezen változtatnom. Nagyszerű kis vakáció volt, ezért természesen gondolkozunk a folytatásban. Elsősorban ugyanoda: Barcelona Trip 2.0!? Persze ez még a jövő zenéje, és nagyon sokmindentől függ, de bízom abban, hogy kedvet csináltunk másoknak is az utazáshoz!

A versenyzéssel hogy állsz?
Nem vagyok egy nagy versenyző típus, el is izgulom őket általában, de ettől még örülök, ha el tudok jutni valamelyikre, hiszen sok ismerőssel találkozhatok. Szerencsére nagyon sok emberrel megismerkedhettem az elmúlt évek során. Különösen szeretem a pécsi versenyeket. Az ottani biciklisek hihetetlenül vendégszeretőek és barátságosak.
Ezen kívül még a miskolci Mashers az az esemény, amit már pár éve egyszer sem hagyhatok ki. Bár az nem is kifejezetten verseny, mindenesetre egy nagyszerű bmxes esemény!

Melyik eddig elért eredményedre vagy a legbüszkébb?
Ahogy telik az idő, mindig más és más az, aminek örülök. De ha meg kellene neveznem pár dolgot, biztos közte lenne a 2010-es Mashers-es ‘Nap trükkje’. Mások csináltak szerintem keményebb dolgokat aznap, és mégis megszavazták nekem. Nagyon örültem neki!  Egy szinte nulla lendületből ugrottam át egy kormány magas korlátot, a hátsó kerekem súrolta is. Izgalmas volt. A 2012-es tavaszi webvideómra is büszke vagyok, ami persze nem is létezne Solti Márton nélkül. Nem győzöm elégszer megköszönni neki, hogy elkészítette.

Milyen zenét hallgatsz a mindennapokban? És bicózás közben?
Természetesen sok olyan zenét hallgatok, amik bringás videókban is voltak. Bár ez inkább régebben volt jellemző, mert egyes videók zenéi nagyon tudnak inspirálni (Can I Eat, Props vieók, Demolition, Ride Insight). Néha előkerülnek régebbi számok, amik jó emlékeket idéznek bennem.  Mostanában bringázás közben főleg hip-hop-ot, illetve jazzy/instrumentális hip-hop-ot (A$ap Mob, Gangstarr, Bonobo, Cujo) szoktam hallgatni, ha biciklizem. Amúgy pedig teljesen vegyes. Az elektronikus zenéken keresztül (Feed me, Prodigy, M83) a rock és alterig (Queens of the Stone Age, Sonic Youth, Yeah Yeah Yeahs, Working for a Nuclear Free City) rock/pop-ig szinte mindenevő vagyok.. Az aktuális hangulatomtól függ, hogy mit hallgatok épp. A lényeg, hogy nem igazán tudok meglenni zene nélkül.

Szenvedélyek?
Reggeli kávé és az olvasás. És végülis a bmx is egyfajta szenvedély. Bár azt is tudom, hogy nem vagyok abban a helyzetben, hogy ez teljes egészében kitöltse az életemet – és ezt nem is szeretném. Úgy vélem, jó, ha nem egy lábon áll az ember az életben.

Milyen jövőbeli terveid vannak?
Mint már említettem, jó lenne még legalább egyszer kijutni Barcelonába… Gyönyörű város. Idén is szeretnék eljutni több vidéki városba és versenyre. Mindenképp össze akarok hozni egy igazán igényes, az eddigieknél bevállalósabb, technikásabb videót. Ami pedig a legfontosabb, szeretném, hogy a jövőben is ugyanolyan jókedvvel menjek ki gurulni, amikor az időm engedi. Hiszen ez a sport nagyon változatos, izgalmas, sokszor pedig mulatságos! Nem tudom megunni.

LiveToRide – Számodra ez mit jelent?
Minden percet, amit bmxezéssel töltöttem az életemben. Ebből egy másodpercet se bántam meg. És rengeteg jó élményt jelent még számomra, azt, hogy ez a sport nem csak egyszerű sport, hanem az élet szerves része.

A képeket készítette: Jaksa Bálint
  

A képet készítette: Balázs Dávid

A képet készítette: Gódi Attila

A képet készítette: Kovács Attila

A képet készítette: Szabó Attila

Tags: , , ,



Cikk írója

avatar


Comments are closed.

Ugrás az oldal tetejére ↑
  • Hírek a Facebook-on!

  • Arhívum

  • Cimkefelhő