Chill And Ride 10

Heti Rider featured-image

Közzétéve April 8th, 2013 | R. által

202

Morvai Peti interjú

Morvai Peti a GO4IT közösség építésének oszlopos tagja, a grafikai megjelenésben és a mintákban is megtalálhatjátok munkásságát. A tavalyi év nagy részét Németországban töltötte, de az idei versenyeken számíthatunk a részvételére. Érdemes lesz rá odafigyelni, mert bár a szezonra tervezett trükkjeiről nem beszél, de azt mondja  tartogat meglepetéseket számotokra!

  Név: Morvai Peti
Születési év: 1992
Bmx: 2004 | Street / Dirt / Park
Szponzor: jöhet!
Igen: jó idő | magas ív | magas érkező | magas falak | patent bicikli | jó papír, toll és ceruza
Nem: tél | defekt | az igenek ellentétei | buta emberek | BKV | politika | idióta kisgyerekek

Miért, hogyan kezdtél bmxezni?
A bmx előtt görkoriztunk egy gyerekkori barátommal Mogyoródon, aki egyszer a kezembe nyomott egy One80 magazint, amit a helyi Coopban vett. A magazin sajnos csak egy számot élt meg. Králik Dani, Csepku Dani és a velük egy generációba tartozó koris, deszkás arcok csinálták. Shenker Benivel volt benne egy interjú aminek a képei és hangulata nagyon megfogott, ezért elmentünk bátyámmal bringákat nézni. Betévedtünk az OG Bike Shopba, ahol pont akciós volt egy OG Nomad belsőrotoros bicó. Ez nem sokkal a szülinapom előtt lehetett, mert végül a szülinapomra kaptam meg. Nem számítottam rá, de nagyon örültem neki! Még suli előtt reggelente is kimentem az utcába gurulni.

Mi motivált leginkább a kezdeti időszakban?
A kezdeti időszakban a One80 magazin motivált, de néha még ma is. Aztán bátyám felvett nekem kazettára Road Foolsokat az Extreme Channelről. Rongyosra néztem őket! Aztán később jött az Offline Magazine.

És most?
Most rengeteg minden motivál. A tavasz illata. Napsütés. Zenék. Bicósok, akik más nézőponttal bicikliznek és nagyokat szállnak. Kovi Tomit külön kiemelném. Az ő hozzáállása és kitartása példaértékű. Szeretem még Danny Hickersont, Tom Dugant, Flourent Soulast, Ruben Alcantarat, Matt Priest és még sorolhatnám. Itthon pedig Ice, Bobó, meg mondjuk Nagy Oszi montival akik szerintem elég jól tolják.

Hogy állsz a versenyzéssel?
Szeretek versenyezni és amikor tudok el is megyek. Kevés olyan pálya van ami fekszik nekem, de mindenhol igyekszem odatenni magam, ha már egyszer elindulok. De nem veszem őket véresen komolyan. Sokkal többet jelent, ha kapok pár őszinte elismerést a menetem után, vagy beadok valami durvát amit kinéztem, mint amikor helyezést érek el.
A hazai versenyek nagyon jók, mindenki motiválja a másikat és együtt örülünk egymás sikerének. Az ugratós versenyek meg még jobbak, mert oda csak a kemények jönnek el. Haha!
De igazán ráférne hazánkra már pár nagyobb, színvonalasabb parkverseny, mint amilyen 2008-ban az Action Dayz volt. Azt a mai napig nagyon sokan emlegetik.

Trükkök? Mit szeretnél legközelebb beadni?
Minden trükköt szeretek. A technikásaktól a durva ugrásokig. Csak legyenek egyedien, stílusosan előadva. Jó pár srác van itthon pl. akik pörgetik a dupla vp-t vagy a 360 dupla vp-t, de nem tudnak lekötni, mert valami hiányzik mögülük. A következő trükkjeimről nem mondok semmit. De lehet páran meg fognak lepődni..

Hol bicózol szívesen?
Legszívesebben ugratok valami nagyon, ami kényelmes! Sylas, Eger, Fót!
De szeretem a sashalmi poolt is, bár lehetne egy fél méterrel magasabb..

Tavaly lehetőséget kaptál arra, hogy 7 hónapig Németországban biciklizz. Milyen tapasztalatokkal lettél gazdagabb?
Igen, 7 hónapot töltöttem Kölntől nem messze egy színházban, ahol 14-en dolgoztunk egy showban. Trambulinosok, stiltsesek, brékesek és bmxesek. Mindenkinek volt egy külön blokkja, amik közt átvezetések voltak. Napi két vagy három műsor volt. Nagyon komoly odafigyelést és 120%-os koncentrációt igényelt. Ha valaki hibázott, akkor jó eséllyel baleset volt a vége.
A bmx pályán volt egy másfél méter széles indítónk, egy másfél méter magas és elég hosszú boxunk nem túl meredek döntött fal érkezővel, a pálya végén pedig egy negyedív wallride-fallal ami felett volt egy állványzat. Az egész maximum két és fél méter széles volt. Borzasztó, kényelmetlen pálya volt. Ezen kellett egy kb. 3 perces műsort előadnunk úgy, hogy nem volt közben megállás. Egyszerre közlekedtünk a pályán, ha valaki ugrott a boxon, addig a másik droppolt az indítóra, közben pedig jött a flatlandes a színpadról..
Viszont rengeteg tapasztalatot szereztem ez alatt az idő alatt. Önállósodtam és megtanultam azt is, hogyha az ember hagyja magát akkor úgy használják ki ahogy tudják, viszont ha nem hagyod magad, abból általában csak jól jöhetsz ki! És nem utolsó sorban persze nyelvtudást.
Szép időszak volt. Sok új dologgal találkoztam. Világot láttam. Embereket. Más kultúrát. Új barátokat szereztem. Illetve megismertem egy csodás lányt, aki végigkísérte a kint létem és néha csatlakozott is hozzám. Köszönöm Neki, hogy igazán tartalmassá varázsolta ezt a kalandot és még ma is mellettem van.

Meg tudnád fogalmazni, hogy mit jelent számodra a bmx?
Szabadság, önkifejezés, barátok, kosz, mocsok, kaland, utazás, sztorik.

Kit tartasz a hősödnek?
Hősöm? Anyukám! Rá nagyon büszke vagyok. Rengeteg áldozatot hozott a családunkért. Nagyon sokat gondolok arra, hogy mennyire jó példát mutatott nekem és milyen jó nevelést kaptam tőle. Ő az én hősöm, Neki nagyon hálás vagyok mindenért. Köszönöm Anya!
És egy nagy köszönet mindenkinek akivel valaha is találkoztam az életben. Még a rossz emberektől is tanultam olyat, ami a hasznomra vált és motivált.

Mik a terveid a jövőre vonatkozóan?
Idén összerakok egy durva videót. Elmegyek annyi versenyre amennyire csak tudok és oda is teszem magam.
Közben pedig nyomatjuk a GO4IT-et is ezerrel, ami egy új mozgalom, ideológia, brand. Azzal a céllal alakult meg, hogy helyes irányba tereljük a legfiatalabb generáció bmxeseit, az utánpótlást. Igyekszünk támogatni a lelkes kis bringásokat, akik a GO4IT eszmét, mint brand-et képviselik majd a bmx versenyeken, jameken és természetesen a mindennapokban. Ha elesel, odavered magad, akkor is állj fel és csináld meg! Továbbá nagy figyelmet fordítunk arra, hogy a kis srácok ne a pálya mellett cigizős, köpködős buta majmok legyenek, hanem egészséges értékrenddel rendelkező sportoló fiatalok akikről az idősebbek is példát vehetnek! Ez a GO4IT!

Live To Ride – Számodra ez mit jelent?
A biciklizés megtanított arra, hogy sose adjam fel. Ha valamiben hiszek és meg akarom csinálni akkor tudom, hogy meg tudom csinálni és ez nem csak a bmxre igaz. Ha az élet más területen hoz valami nehézséget akkor úgy állok hozzá, hogy bmxes vagyok, szóval sima ügy! Leginkább a ‘sosem adom fel’ érzéshez tudnám hasonlítani.

 

Az alábbi képeket készítette Jaksa Bálint:
  

Az alábbi képeket készítette Péntek András:
 

Az alábbi képeket készítette Farkas Tamás:

Az alábbi képeket készítette Bács Levente:

Az alábbi képeket készítette Agócs Bence:
 

Tags: , , , , ,



Cikk írója

avatar


Comments are closed.

Ugrás az oldal tetejére ↑
  • Hírek a Facebook-on!

  • Arhívum

  • Cimkefelhő