Chill And Ride 10

Közzétéve February 6th, 2014 | Sanyi által

Brett Banasiewicz – Út a felépülésig!

„Mielőtt elestem, megnyertem életem legnagyobb versenyét. Amikor először felébredtem a kórházban, nem tudtam, hogy hol vagyok. – emlékszik vissza Maddog.

Brett Banasiewicz először adott komolyabb interjút 2012. augusztusi balesete óta. Brett szülővárosa (South Bend) híradójában mesélt magáról.

Alig két éve Brett Banasiewicz még élvezettel BMX-ezett. Fiatal volt és vakmerő. Dew Tour bajnok lett és az egyik legdinamikusabb rider volt a világon. Azonban 2012. augusztus 22-én tragédia történt, csupán két nappal a bajnoki címe után Brett balesetet szenvedett. Gyakorlás közben Virginiában életveszélyeset bukott, a fejére esett. „Nem esett túl magasról. Inkább az volt a baj, hogy nagyon nagy sebességgel esett.” – emlékezett vissza édesapja. Brett traumás agysérülést szenvedett, majd az orvosok mesterséges kómában tartották.

Az esés után se sétálni, se beszélni nem tudott. Szerencsére életben maradt, de egy maratoni felépülési folyamat előtt állt. A következő évben hónapokon keresztül intenzív fizikoterápiára és neurológiai terápiára járt. Szépen lassan egyre jobban lett. Néhány hónappal ezelőtt pedig bringára is szállt, a balesete után először:

„Kíváncsi voltam, hogy milyen lesz. Újra bringázni őrült ötletnek tűnt.” – mondta Brett.

Azt is bevallotta, hogy a bicózás gondolata megrémítette. Brett közeli barátai azt mondták, hogy nagyon jó hatással volt mind a fizikai, mind a szellemi javulására, az, hogy BMX-re szállt.

„Azokon a napokon, amikor bringázik, látszik rajta, hogy boldog.” – mondta édesapja. „Az a lényeg, hogy boldog legyen. És úgy tűnik, a BMX-én boldog.” – értett együtt édesanyja.

Maddog heti három-négyszer a saját skateparkjában gyakorol, a „The Kitchen”-ben, South Bendben. Hogy mi a motivációja? Hogy visszajusson a Dew Tour-ba, ahol egyszer már a csúcson volt!

„Hiszek abban, hogy egyszer még újra versenyezhetek majd a barátaimmal, azon a szinten, ahol előtte. Az első hónapban csak körbe-körbe mentem a bringámon, próbáltam visszaszerezni az erőnlétemet. Két hete pedig újra beadtam a 360-vázpörgetést Dallasban. Nagyon jó érzés volt” - mondja Brett.

Brett úgy érzi, hogy jelenleg nagyjából a 15-20%-át tudja hozni régi teljesítményének, a szintjének, amin régebben versenyzett. De a versenyzés az, ami előre viszi.

„Vissza szeretnék térni magam miatt és a többiek miatt is a sportban” – mondta Brett.

Szülei is támogatják a visszatérését, bár kicsit visszafogottabb lelkesedéssel.

„Nagyon jól érzem magam a BMX-emen. Ha még el is esek, nem félek, mert tudom, hogy balesetek mindig lesznek.” – meséli Brett.

„Szoktam nézni, amikor a parkban megy jobbra-balra. De amikor a többiek is összegyűlnek egy trükkjére, akkor én inkább elfordulok” – meséli édesanyja, Lisa.

Brett számára most az jelentheti a legnagyobb kihívást, hogy megküzdjön a fizikai korlátozásaival, amik határt szabnak vágyainak, hogy gyorsabban, magasabbra szálljon.

„A memóriámmal is nehéz megküzdenem. Minden trükköt tudom, hogy kell beadni, de a testem még nem áll rá készen. Küzdök az emlékeimmel. Ez el fog tartani egy ideig. Az esésem előtt tanultam új trükköket, és ez boldoggá tett. Most pedig az tesz boldoggá, hogy újra megtanulom a trükkjeimet. Nagyon jó érzés. Újra élek. És ez tetszik!” – Brett Banasiewicz „Maddog”

 

Tags: , , , , ,



Cikk írója

avatar


Comments are closed.

Ugrás az oldal tetejére ↑
  • Hírek a Facebook-on!

  • Arhívum

  • Cimkefelhő